Veelgestelde vragen:

Waarom wordt palmolie zo vaak gebruikt?

Palmolie is aanwezig in veel voedingswaren omwille van zijn unieke eigenschappen. De belangrijkste kenmerken zijn de vastheid bij kamertemperatuur, de stabiliteit bij hoge temperaturen en de geschiktheid voor voedingswaren die lang moeten bewaard worden. Palmolie is geur- en smaakloos, geeft een aangenaam mondgevoel, heeft een zachte textuur en verzekert een goede smeerbaarheid. Stuk voor stuk eigenschappen waar de consument naar op zoek is.

Terug naar veelgestelde vragen.

Zijn er geen alternatieven voor palmolie?

Er is momenteel geen andere eetbare plantaardige olie beschikbaar met dezelfde unieke eigenschappen als palmolie. Alternatieven hebben niet noodzakelijk een beter nutritioneel profiel en hebben bovendien elk hun eigen impact op mens en milieu. Indien men palmolie wil vervangen door andere soorten olie dan is er 6 tot 10 keer meer landbouwoppervlakte nodig. Palmolie is bovendien een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking van Zuid-Oost Azië en Afrika.

Terug naar veelgestelde vragen.

Is duurzame palmolie duurder dan ‘gewone’ palmolie voor de consument?

Naast de bijkomende kost voor de aankoop van duurzame palmolie, zijn er ondermeer nog de kosten voor certificering en audit. Deze extra kosten komen hoofdzakelijk ten goede aan de palmolieboeren die hiermee de noodzakelijke investeringen kunnen doen om zo bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden te verbeteren. De meerkost van dit alles nemen de voedingsbedrijven voor hun rekening.

Terug naar veelgestelde vragen.

Waarom verkopen supermarkten producten met het label ‘zonder palmolie’?

Het is beter te weten welke ingrediënten een voedingsproduct bevat, dan te weten wat een voedingsproduct niet bevat. De aan- of afwezigheid van palmolie zegt niets over het feit of een product gezond of ongezond is. Wat telt is het volledige nutritionele profiel van het voedingsproduct, dat je kan aflezen op de voedingswaardetabel op het etiket.

Terug naar veelgestelde vragen.

Hoe weet ik of er palmolie in een voedingsproduct zit?

Sinds december 2014 kan je in de ingrediëntenlijst op het etiket aflezen of er palmolie in het voedingsproduct verwerkt is. Dit biedt een volledige transparantie aan de consument. Om een product te beoordelen moet je echter niet de afzonderlijke ingrediënten bekijken, maar wel de volledige nutritionele samenstelling van het voedingsproduct zoals dit wordt aangeduid in de voedingswaardetabel op het etiket. Daar vind je de energie en de hoeveelheid vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout.

Terug naar veelgestelde vragen.

Is palmolie gezond of ongezond?

De aanwezigheid of afwezigheid van palmolie in een product zegt niets over de gezondheidseffecten van dat product. Het is niet omdat een product palmolie bevat dat het daarom meer verzadigde vetten bevat, of minder gezond is dan een product zonder palmolie. Wat telt is de volledige nutritionele eindsamenstelling en de hoeveelheid verzadigde vetten die het voedingsproduct bevat, onafhankelijk van het type vet of olie waarvan die afkomstig zijn.
Daarom moeten we de voedingswaardetabel op het etiket lezen, en niet de ingrediëntenlijst. Daar vinden we de volgende informatie: energie, vet, verzadigd vet, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout. Maar minstens even belangrijk is de plaats die het voedingsproduct inneemt in ons eetpatroon. Een gezond voedingspatroon betekent dat we gevarieerd en evenwichtig eten én onze dagelijkse caloriebalans onder controle houden via onze voeding en beweging.

Terug naar veelgestelde vragen.

Wat is het verschil tussen palmolie en duurzame palmolie?

Duurzame palmolie is palmolie die voldoet aan een aantal specifieke voorwaarden op het gebied van milieu, sociale aspecten en transparantie. Sinds december 2015 zijn alle ledenbedrijven van BASP geslaagd in hun opzet om enkel RSPO-gecertifieerde duurzame palmolie (Round Table for Sustainable Palmoil) te gebruiken in hun voedingsproducten, bestemd voor de Belgische markt. Tegen 2020 wil de BASP echter nog striktere criteria toepassen qua duurzaamheid. Onder volledig duurzame palmolie verstaan wij RSPO-gecertificeerde palmolie waarbij nog extra criteria worden opgenomen zoals de volledige bescherming van alle waardevolle bossen en moerasgebieden, een sluitende traceerbaarheid van palmolie en de expliciete steun aan kleine, onafhankelijke boeren.

Terug naar veelgestelde vragen.

Waarom is het zo belangrijk om te streven naar 100% duurzame palmolie (in alle voedingsproducten)?

De snelle ontwikkeling van de teelt van oliepalmen heeft geleid tot ontbossing. De uitdaging vandaag is om er voor te zorgen dat de palmolie duurzaam geproduceerd wordt en dat de laatste grote reserves van biodiversiteit in de wereld beschermd worden. In 2004 werd daarom een eerste stap gezet naar duurzame palmolie, met de Ronde Tafel voor duurzame Palmolie (RSPO). Dit initiatief reikt certificaten uit aan palmolie die voldoet aan voorwaarden op het gebied van milieu, sociale wetgeving en transparantie. Op die manier kon de RSPO 1,8 miljoen hectare oliepalmen certifiëren en droeg het bij tot behoud van duizenden hectare woud. De Belgische alliantie steunt de RSPO en baseert haar huidig engagement voor de Belgische markt op deze standaard. RSPO heeft sinds februari 2016 nieuwe en scherpere richtlijnen voorgesteld, RSPO Next genaamd. Naast RSPO (Next) erkent de Belgische alliantie ook de toegevoegde waarde van andere certificatiesystemen zoals bijvoorbeeld ISCC Plus, Rainforest Alliance en andere initiatieven zoals de Palm Oil Innovation Group (POIG).

Terug naar veelgestelde vragen.

Hoe dragen de leden van de Belgische Alliantie bij tot duurzame palmolie?

De leden van de Belgische alliantie engageren zich om ervoor te zorgen dat tegen 2020 de voedingsproducten waarin palmolie verwerkt is en die finaal bedoeld zijn voor de Belgische markt enkel en alleen maar duurzame palmolie bevatten. Een eerste stap is alvast gezet, want sinds december 2015 zijn de ledenbedrijven van de Belgische Alliantie voor Duurzame Palmolie (BASP) geslaagd in hun opzet om enkel RSPO-gecertifieerde duurzame palmolie in hun voedingsproducten bestemd voor de Belgische markt te gebruiken.. Tegen 2020 legt zij zichzelf bijkomende criteria op zoals de volledige bescherming van alle waardevolle bossen en moerasgebieden, een sluitende traceerbaarheid van palmolie en de expliciete steun aan kleine, onafhankelijke boeren.

Terug naar veelgestelde vragen.

Hoe kan ik als consument zeker zijn dat de producten die ik koop duurzame palmolie bevatten?

Op het etiket kan je aflezen of een voedingsproduct palmolie bevat. Maar daarmee is nog niet gezegd dat het om duurzame palmolie gaat. Voor producten afkomstig van Belgische producenten kan je wel vrij zeker zijn, want sinds december 2015 zijn de ledenbedrijven van de Belgische Alliantie voor Duurzame Palmolie (BASP) geslaagd in hun opzet om enkel RSPO-gecertifieerde duurzame palmolie in hun voedingsproducten bestemd voor de Belgische markt te gebruiken.

Terug naar veelgestelde vragen.

Wat kan ik als consument doen om mijn steentje bij te dragen in de verandering naar 100% duurzame palmolie?

Het bannen van producten die palmolie bevatten is alvast geen goed idee om onze markt de omslag te laten maken naar duurzame palmolie. Als de Belgische en Europese consument palmolie zouden bannen, dan moeten de producenten van palmolie zicht richten op andere markten buiten Europa, waar het duurzaamheidsaspect veel minder van belang is.

De leden van de Belgische alliantie voor duurzame palmolie engageren zich om tegen 2020 enkel nog duurzame palmolie te gebruiken in de producten die bestemd zijn voor de Belgische markt. Een eerste stap is alvast gezet, want sinds december 2015 zijn de ledenbedrijven van de Belgische Alliantie voor Duurzame Palmolie (BASP) geslaagd in hun opzet om enkel RSPO-gecertifieerde duurzame palmolie in hun voedingsproducten bestemd voor de Belgische markt te gebruiken.

Terug naar veelgestelde vragen.