Waar wordt palmolie voor gebruikt?

Palmolie wordt veel gebruikt als ingrediënt in de voedselnijverheid. In ongeveer de helft van de verwerkte voeding in de supermarkt vind je palmolie terug, zoals bijvoorbeeld in bepaalde producten uit de volgende productgroepen: patisserie en gebak, koffiekoeken, pizza’s, quiches en gezouten gebakjes, sandwiches, zoete koekjes en reepjes, smeerpasta’s en margarines. Maar palmolie heeft ook allerlei toepassingen in producten voor persoonlijke en huishoudelijke verzorging en in veevoeding.

Natuurlijke kwaliteiten van palmolie voor de voedingsindustrie

Palmolie bezit unieke eigenschappen die voor de voedingsindustrie belangrijk zijn om tegemoet te kunnen komen aan de verwachtingen van de consument en die geen enkele ander plantaardige olie allemaal bezit.

  • Palmolie die gebruikt wordt in voeding heeft een neutrale smaak en geur
  • Palmolie is vast of semi-vast bij kamertemperatuur wat belangrijk is voor de smeuïgheid, smeerbaarheid of krokantheid van een product
  • Palmolie behoudt zelfs bij hoge temperaturen zijn eigenschappen
  • Omdat palmolie niet snel oxideert, is het een aangewezen vetstof voor voedingswaren die lang moeten bewaard worden

Aangezien palmolie van nature uit vast en stabiel is bij kamertemperatuur, moet het niet gedeeltelijk gehard worden voor we het kunnen gebruiken in onze voeding. De recente stijging van het gebruik van palmolie in de voedingsindustrie is een gevolg van het verminderd gebruik van de gedeeltelijk geharde vetten, die de zeer schadelijke transvetten bevatten.

Verschillende unieke eigenshappen van palmolie

Op dit ogenblik is er geen enkele andere eetbare plantaardige olie beschikbaar die dezelfde unieke eigenschappen van palmolie heeft en die in dezelfde grote hoeveelheden beschikbaar is.