Wat is palmolie?

Palmolie is afkomstig van de vruchten van de oliepalm. Door persing van het vruchtvlees van de erg olierijke vrucht komt palmolie vrij. 50% van de palmvrucht bestaat uit olie.

Een oliepalm geeft 12 tot 15 keer per jaar nieuwe vruchten waardoor één oliepalm jaarlijks tussen 45 en 50 liter olie produceert; en dat gedurende minsten 25 jaar.

Oliepalmen zijn dus zeer efficiënte producenten van olie; één hectare levert gemiddeld 3,7 ton olie per jaar op. Dat is per hectare berekend de hoogste opbrengst van alle eetbare oliën: ongeveer 10 keer hoger dan die van soja, 8 keer hoger dan die van zonnebloem en 6 keer hoger dan die van raapzaad.

Gemiddelde opbrengst olie per jaar (ton/hectare)

ig2

De oliepalm groeit het best in tropisch klimaat rond de evenaar. Plantages zijn er dus in Azië, Zuid-Amerika en Centraal-Afrika. Maar Indonesië en Maleisië zijn de belangrijkste producenten. 85% van de palmolie komt uit deze Aziatische landen en miljoenen mensen leven er direct of indirect van de palmoliecultuur.

Palmolie is de hoeksteen van de Indonesische en Maleisische economie. Het is een belangrijke bron van inkomsten voor kleine boeren in Zuid-Oost Azië en Afrika waardoor palmolie een hefboom is tegen armoede en voor plattelandsontwikkeling. Kleine boeren zijn grosso modo verantwoordelijk voor 30 à 40% van de totale palmolieproductie en zien hun inkomen spectaculair toenemen wanneer ze overschakelen naar de palmolieteelt.